piątek, 27 stycznia 2012

Koktajl z jagód, truskawek i banana

Uwielbiam ten koktajl. Kiedy mrożę latem owoce leśne to najczęściej z myślą o tym właśnie deserze. Jeśli chcemy uzyskać orzeźwiający a la sorbet, owoców nie należy wcześniej rozmrażać. Gęstość koktajlu zależy do ilości dodanych bananów i wagi pozostałych owoców. Z powodzeniem maślankę możecie zastąpić mlekiem krowim lub sojowym, pitnym jogurtem naturalnym czy kefirem. Jednak mnie właśnie w takim wydaniu smakuje najbardziej. 



Składniki:
1 litr naturalnej maślanki
40 dag mrożonych truskawek i malin (w proporcji 2:1)
5 łyżek mrożonych jagód
2 średnie banany
3 łyżki cukru 


Do blendera wlewamy maślankę. Dodajemy rozmrożone owoce (wraz z sokiem) oraz banany. Miksujemy. Dosładzamy do smaku, według upodobań. Smacznego! 

1 komentarz:

  1. Już sa świeże truskawki ale na zime super przepis.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...