sobota, 28 stycznia 2012

Pasta z awokado z prażonym słonecznikiem

Uwielbiam pasty. Mogłabym je jeść na okrągło. Awokado można stosować do pieczywa zamiast masła. To prawdziwa bomba witaminowa. Samo w sobie jest mdłe, więc bez względu na to, czy robicie masło z awokado czy pastę kanapkową, nie zapomnijcie o dodaniu soku z cytryny i czosnku. Te dwa składniki idealnie komponują się z jego delikatnym, maślanym smakiem. Kupując awokado należy zwrócić szczególną uwagę na jego wygląd. Skórka powinna delikatnie uginać się pod naciskiem palca, wtedy macie pewność, że jest dojrzałe i odpowiednie do konsumpcji. Jeśli kupicie niedojrzałą sztukę, owińcie ją w papier śniadaniowy lub gazetę, a w ciągu 2-3 dni powinna zmięknąć. Dojrzały miąższ awokado najlepiej wyjąć za pomocą łyżeczki do herbaty. Awokado ma tendencję do "utleniania się", więc zaraz po rozkrojeniu należy skropić je obficie sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Jeśli używacie tylko połówki awokado, do drugiej włóżcie pestkę, dzięki temu awokado dłużej zachowa swój ładny kolor.


Składniki:
1 dojrzałe awokado
2 jajka na twardo
2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
sól
świeżo mielony czarny pieprz
2 łyżki łuskanego słonecznika
koperek świeży

Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę. Wydrążamy miąższ łyżeczką i rozdrabniamy widelcem na masę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Jajka na twardo ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Pestki słonecznika prażymy na rumiano na suchej teflonowej patelni. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smarujemy pieczywo lub krakersy i ozdabiamy świeżym koperkiem.

1 komentarz:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...