sobota, 11 lutego 2012

Muffiny z makiem i czekoladowym budyniem

To przepis wymyślony dzisiaj w przeciągu pięciu minut. Muffinki z czekoladowym budyniem i makiem, to prawdziwy rarytas dla tych, którzy preferują babeczki nadziewane. Czekoladowe wnętrze i czarodziejskie ziarenka maku idealnie ze sobą współgrają. Polecam te babeczki na pyszny deser lub drugie śniadanie w wersji na słodko...



Składniki:
Suche:
1 3/4 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml)
1/2-3/4 szklanki białego cukru
3 łyżki maku
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody 
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Mokre:
1 jajko
100 ml oleju
150 ml mleka 3,2 %
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
Dodatkowo:
1 budyń czekoladowy (na 500 ml mleka)
300 ml mleka 
1 1/2 łyżki cukru



Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, ale używamy jedynie 300 ml mleka, aby budyń był gęstszy. W jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche. W drugiej misce roztrzepujemy składniki mokre. Do składników suchych dodajemy mokre i mieszamy niedbale tylko do nawilżenia składników. Formę do muffin wykładamy papilotkami i nakładamy trochę ciasta. Następnie dajemy po 1- 2 łyżeczek budyniu i przykrywamy ciastem. Papilotka powinna być wypełniona do 2/3 swojej wysokości. Muffiny pieczemy w 180 stopniach przez około 20-25 minut. Smacznego! 


2 komentarze:

  1. Przyznam, że jeszcze nie robiłam nadziewanych muffinek. Ale chętnie to nadrobię, takie z budyniem zapowiadają się naprawdę pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wypróbowania :) Budyń jest mega czekoladowy i bardzo gęsty, więc muffinki z takim nadzieniem po prostu rozpływają się w ustach :)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...