niedziela, 26 lutego 2012

Sos mięsny z pieczarkami

Ten przepis warto przyrządzić choćby ze względu na smak mięsa, które po prostu rozpływa się w ustach. Dodatek pieczarek sprawia, że sos, choć klasyczny, nabiera fajnego grzybowego smaku. Taka potrawa to świetny dodatek do kaszy gryczanej, jęczmiennej czy pęczaku lub jeśli wolicie, może podać ją z ziemniakami czy kluskami śląskimi.




Składniki:
80 dag mięsa od szynki
3-4 większe pieczarki
1 mała cebula
2 łyżki margaryny
świeżo zmielony czarny pieprz
sól lub domowa vegeta
1/2 łyżki przyprawy do gulaszu
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki papryki chili
1/2 szklanki zimnej wody
2-2,5 łyżki mąki pszennej




Umyte i osuszone mięso kroimy na cienkie duże plastry. Przyprawiamy przyprawą do gulaszu. Na patelni rozpuszczamy margarynę i wrzucamy na nią płaty mięsa. Podsmażamy na rumiano z każdej strony. Mięso przekładamy do garnka. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na tej samej patelni co mięso. Zrzucamy do garnka z mięsem. Patelnię zalewamy wodą i podgrzewamy na dużym ogniu, cały czas mieszając szpatułką po spodzie, aby wszystkie przypieczone smaki zostały w wodzie. Wodę wlewamy do garnka z mięsem i cebulą. Do sosu wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Wody w sosie powinno być tyle, aby płaty mięsa były przykryte. Sos gotujemy na małym ogniu, aż do miękkości mięsa.W razie potrzeby dolewamy wodę. Przyprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami. W 1/2 szklance wody (za pomocą shakera lub rózgi) rozprowadzamy mąkę. Wlewamy do gotującego się sosu i gotujemy jeszcze chwilę, do czasu, aż sos zgęstnieje. Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...