Składniki:
7 średnich ziemniaków
1 średnia cebula
1 jajko
3 łyżki (z czubkiem) mąki pszennej
1 łyżka kompozycji suszonych ziół (majeranek, tymianek, bazylia, oregano)1 średnia cebula
1 jajko
3 łyżki (z czubkiem) mąki pszennej
2 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki białego pieprzu
sól lub domowa vegeta (według uznania)
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki ostrej papryki
olej do smażenia
1/4 łyżeczki białego pieprzu
sól lub domowa vegeta (według uznania)
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki ostrej papryki
olej do smażenia
fajnie wyglądają, jak z dzieciństwa :) zaraz je zrobię:)
OdpowiedzUsuńPomysl na dodanie ziol do plackow jest bardzo oryginalny
OdpowiedzUsuńziemniaki, sól, pieprz, cebula i jajko. bez mąki. ot co. mieszamy całość na prostokątnym półmisku przechylając do dołu. zbieramy nadmiar "wody". skrobię z dna dodajemy do placków. smażymy. lepszych nie ma. a te Twoje zaraz zrobię.
OdpowiedzUsuńPlacki ziemniaczane z sosem czosnkowym
OdpowiedzUsuńTROCHĘ ZA DUŻO ZIÓŁ.
OdpowiedzUsuńIlość można modyfikować wg własnych preferencji ;)
UsuńI właśnie zrobiłem z dodatkiem ziół według przepisu, wyszły rewelacyjnie. Moja partnerka która poznała już polskie smaki (pochodzi z Malawi) jest w szoku że z ziemniaków wyszły takie pyszne placuszki:). Do tego gulasz wołowy z grzybami, które w ub roku zbierałem w jednym z brytyjskich lasów😁. Nie ma nic pyszniejszego niż placki według twojego przepisu. Za tydzień znów placki ale teraz ze śmietaną i z cukrem, coś czuję że zioła świetnie i do tego się skomponują. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :)
Usuń