piątek, 23 marca 2012

Muffiny marchewkowe z korzenną nutą

Z marchewki można nie tylko przyrządzić smaczną zupę, sałatkę czy dodatek do drugiego dania, ale także wykorzystać ją do słodkich wypieków. Dziś marchewka nada fantastyczny smak muffinom. Będzie słodko, korzennie i smacznie.


Składniki:
Suche:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1,5 łyżeczki proszku pod pieczenia
1/2 łyżeczki przyprawy do kawy i deserów
szczypta soli
Mokre:
2 jajka
2/3 szklanki oleju
1 łyżeczka aromatu waniliowego

1 szklanka startej na drobnych oczkach marchewki
3 łyżki rodzynek
2 łyżki wiórków kokosowych

W jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche. W drugiej misce roztrzepujemy składniki mokre. Zawartość obu misek łączymy i niedbale mieszamy. Dodajemy startą marchew, rodzynki i wiórki kokosowe. Mieszamy. Ciasto nakładamy do silikonowych foremek na muffiny lub do blaszki wyłożonej papilotkami do 2/3 wysokości. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego! 




1 komentarz:

  1. ciasto marchewkowe jest bardzo wdzięczne. można z nim tym wykombinować!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...