niedziela, 25 marca 2012

Sos pieczarkowy z natką pietruszki

To przepis na kremowy i maślany sos pieczarkowy, który przygotujesz w 15 minut. Idealnie sprawdza się do wszelkiego rodzaju mięs, makaronów czy placków ziemniaczanych. Natka pietruszki nadaje mu ciekawego, orzeźwiającego smaku i sporej dawki witamin.


Składniki:
300 g pieczarek
2 łyżki masła
1/4 pęczka natki pietruszki
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1 łyżka mąki


Pieczarki myjemy i osuszamy. Kroimy je na cienkie plasterki. Rumienimy na złoto (do odparowania wody) na teflonowej patelni z masłem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zalewamy wodą i dusimy przez chwilę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. W niewielkiej ilości wody rozrabiamy mąkę za pomocą spieniacza do mleka. Do gotującego się sosu dolewamy wodę z mąką i mieszamy. Chwilę gotujemy. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...