Sezon grillowy co prawda jeszcze się nie rozpoczął, ale naszła mnie ochota na szaszłyki, które robię dość często. Takie szaszłyki świetnie sprawdzają się na ekspresowy obiad, na spotkanie ze znajomymi czy rodziną przy grillu. W okresie jesienno-zimowym nie musicie rezygnować z tego przysmaku. Wystarczy zamarynowane składniki upiec w piekarniku z funkcją grilla lub usmażyć na grillowej patelni. Smakują równie wybornie. Składniki możecie dowolnie komponować, w zależności od tego co lubicie i co macie pod ręką. Oprócz poniższych składników możecie nadziać na patyczki kawałki bakłażana, pomidorki koktajlowe, różne kolory papryk czy też ananasa, suszone śliwki oraz piersi z kurczaka i wieprzowinę. Jedzcie na zdrowie!
Składniki:
2 duże papryki
25 dag pieczarek
2 czerwone cebule
1 cebula zwykła
1/2 kg dobrej kiełbasy
20 dag wędzonego boczku
1 młoda cukinia
Marynata:
3 łyżki oliwy z oliwek
świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżeczka oregano (w sezonie świeżego)
1 łyżeczka tymianku (w sezonie świeżego)
2 ząbki czosnku
sól lub domowa vegeta (według upodobań)
ziele angielskie
liść laurowy
patyczki do szaszłyków
co za kolory! super:)
OdpowiedzUsuńKolory kolorami, ale jaki smak ;)
Usuńwygląda smakowicie zgapiłam pomysł ale jescze dodałam szparagi zielone .Z grila zmakują wybornie.
OdpowiedzUsuń