poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Jajka faszerowane na 10 sposobów

Wielkanoc za pasem, a więc w świątecznym menu nie powinno zabraknąć jajek. Dziś propozycja na jajka faszerowane na 10 sposobów. Z pewnością każdy z was znajdzie coś dla siebie. Pominęłam farsze z czerwoną papryką, rzodkiewką oraz kawiorem, które są równie pyszne jak pozostałe. Właściwie składników na farsz do jajek jest całe mnóstwo. Ja proponuję wam te, które robiłam i które najlepiej sprawdziły się na wszelkiego rodzaju uroczystościach.


Jajka faszerowane pieczonym kurczakiem
4 jajka na twardo
1/3 upieczonej piersi z kurczaka
2 łyżeczki majonezu
sól i świeżo zmielony czarny pieprz




Jajka przecinamy na połówki, wyciągamy żółtka i ucieramy z majonezem, pokrojoną piersią z kurczaka oraz solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy jajka. Dekorujemy dowolnie.


Jajka faszerowane kaparami


4 jajka na twardo
1 łyżka kaparów z zalewy
2 łyżeczki majonezu
świeżo zmielony czarny pieprz




Jajka przecinamy na połówki, wyciągamy żółtka i ucieramy z majonezem, rozgniecionymi kaparami oraz  pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy jajka. Dekorujemy dowolnie.


Jajka faszerowane tuńczykiem


4 jajka na twardo
1/4 puszki rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym
2 łyżeczki majonezu
sól i świeżo zmielony czarny pieprz




Jajka przecinamy na połówki, wyciągamy żółtka i ucieramy z majonezem, odsączonym tuńczykiem, solą oraz  pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy jajka. Dekorujemy dowolnie.


Jajka faszerowane ziołami


4 jajka na twardo
1 łyżeczka posiekanej pietruszki
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka posiekanego koperku
1 łyżeczka rzeżuchy
2 łyżeczki majonezu
sól i świeżo zmielony czarny pieprz




Jajka przecinamy na połówki, wyciągamy żółtka i ucieramy z majonezem, posiekanymi ziołami, solą oraz  pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy jajka. Dekorujemy dowolnie.


Jajka faszerowane szynką


4 jajka na twardo
2 grubsze plastry szynki
2 łyżeczki majonezu
świeżo zmielony czarny pieprz




Jajka przecinamy na połówki, wyciągamy żółtka i ucieramy z majonezem, pokrojoną w drobniutka kostkę szynką oraz  pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy jajka. Dekorujemy dowolnie.


Jajka faszerowane łososiem


4 jajka na twardo
2 łyżki wędzonego łososia lub łososia z brzuszków
2 łyżeczki majonezu
świeżo zmielony czarny pieprz




Jajka przecinamy na połówki, wyciągamy żółtka i ucieramy z majonezem, posiekanym łososiem oraz  pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy jajka. Dekorujemy dowolnie.


Jajka faszerowane żółtym serem


4 jajka na twardo
2 łyżki startego żółtego sera
2 łyżeczki majonezu
sól i świeżo zmielony czarny pieprz




Jajka przecinamy na połówki, wyciągamy żółtka i ucieramy z majonezem, startym serem oraz solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy jajka. Dekorujemy dowolnie.


Jajka faszerowane oliwkami


4 jajka na twardo
2 łyżki posiekanych zielonych oliwek z papryką
2 łyżeczki majonezu
świeżo zmielony czarny pieprz




Jajka przecinamy na połówki, wyciągamy żółtka i ucieramy z majonezem, oliwkami i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy jajka. Dekorujemy dowolnie.


Jajka faszerowane pieczarkami


4 jajka na twardo
3 średnie pieczarki
2 łyżeczki majonezu
1 łyżeczka masła
sól i świeżo zmielony czarny pieprz




Jajka przecinamy na połówki, wyciągamy żółtka i ucieramy z majonezem, startymi na drobnych oczkach i podsmażonymi na maśle pieczarkami, solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy jajka. Dekorujemy dowolnie.






Jajka faszerowane chrzanem i cebulą


4 jajka na twardo
1 mała cebula
1 łyżeczka chrzanu
2 łyżeczki majonezu
sól i świeżo zmielony czarny pieprz




Jajka przecinamy na połówki, wyciągamy żółtka i ucieramy z majonezem, chrzanem i posiekaną drobno cebulką oraz solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy jajka. Dekorujemy dowolnie.


16 komentarzy:

  1. Ależ propozycji! Na cały bufet jajeczny chyba:) Najbardziej podobają mi się z jajkami i cebulą:) Tak klasycznie.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny post ! będzie z czego wybierać :)
    pozdrawiam,
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. ach! od koloru do wyboru!
    pełna klasa, gracja i wykwintności bezmiar.

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłam!
    pyszne ;)
    trochę zdeformowałam dodając np chrzanu do tych z szynką czy serem ;)
    polecam szybko się robi ok godzinki i wszystkie gotowe ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że skorzystałaś z przepisu. Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. jeszcze nie robiłam ale juz smakowiecie sie zapowiada.Małgoska

    OdpowiedzUsuń
  6. Skorzystam na pewno :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Szukalam pomysłow na jutrzejsze sniadanie i prosze, ile w jednym miejscu! pozdrawiam i zycze Wesolych Swiat:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Szukałem pomysłu na przekąskę na sylwestra, a tu proszę idealna przekąska mimo iż na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
  9. szukałem pomysłu na przekaski i znalazłem

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepisy są super - dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  11. Super Dziękuję za te super przepisy a zwłaszcza z żółtym serem PYCHA :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super. Właśnie tego potrzebowałam na dzisiejszy wieczór :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. ok super kilka wypróbowałem ale brakuje tych z awokado takie tam modne i całkiem smaczne;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zbliża się Wielkanoc więc trafiłem na wpis w samą porę :) Świetne pomysły, które sprawią iż (z pozoru) banalne jaja faszerowane mogą mieć nieskończenie wiele oblicz.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...