Sałatka z rukoli, szynki i jajka
Sałatkami! O tak! Nie wiem, która to już z rzędu w przeciągu ostatnich dwóch tygodni...10,15 czy 20? Nie liczę. Pogoda nie zachęca do stania nad garnkami i gotowania obfitych, ciężkich posiłków, ale za to stwarza idealne warunki do korzystania z kolorowych, aromatycznych i pysznych warzyw. Wychodzę do ogródka, zrywam to, na co mam ochotę i w 15 minut przygotowuję kolejną miskę witaminowych smakowitości. A potem dzielę się z Wami przepisem, ale powoli zaczynam myśleć, że może za dużo tych sałatek...Może macie jednak ochotę na kawałek ciasta lub soczysty stek? Hmm....
Składniki:
garść rukoli
10 pomidorów koktajlowych
1 jajko na twardo
3 plasterki szynki szwarcwaldzkiej
1/2 wężowego ogórka
1/2 łyżki cebulek perłowych
1/2 łyżki oliwy z oliwek
sól morska
świeżo zmielony ziołowy pieprz
Rukolę ułożyć w misce, dodać pokrojone jajko, porwaną na kawałki szynkę, ogórka pokrojonego na plasterki oraz cebulki i pomidory. Wszystko polać oliwą, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Podawać od razu. Smacznego!
na lato sałatki są najlepsze ;) mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńod patrzenia zgłodniałam :) chyba skocze do sklepu i zrobię taka na kolację :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie sałatki. Sycą i są pyszne. :)
OdpowiedzUsuńoo, na takie upały ja też polecam, chętnie wypróbuję Twoją;))
OdpowiedzUsuńStraciłam pomysły na sałatki, ta jest prosta i genialne, może i mężulo się skusi :)
OdpowiedzUsuń