Czekolada na gorąco z chili i solą
W jesienne dni tego mi trzeba! Gorącej filiżanki czekoladowego, rozgrzewającego napoju. Dodatek chili dodaje czekoladzie niezłego kopa, sól wyostrza jej smak...wszystko idealnie połączone. Czego chcieć więcej? Chyba tylko dobrej książki i ciepłego koca. Jesień nabrała nowych barw...
Składniki (na 3 filiżanki):
150 ml śmietany 30 %
350 ml mleka 3,2 %
150 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70 %)
1/4 łyżeczki gruboziarnistej soli
1/4 łyżeczki chili w płatkach (lub 1/8 łyżeczki chili w proszku)
Śmietanę i mleko wlać do rondla. Podgrzać na małym ogniu. Dodać posiekaną czekoladę i cały czas mieszać (najlepiej trzepaczką), do rozpuszczenia się czekolady. Doprawić solą. Gotować około 15 minut cały czas mieszając. Czekolada powinna się zagęścić. Gęstą czekoladę przelać do filiżanek i posypać płatkami chili. Podawać gorącą. Smacznego!
świetna propozycja na takie dni jak dzisiejszy:) chętnie rozgrzeję się taką czekoladą:D
OdpowiedzUsuńja jestem chora, więc porywam taką filiżankę ;)
OdpowiedzUsuńKuruj się i koniecznie zrób sobie taką czekoladę ;) Szybkiego powrotu do zdrowia :)
UsuńPycha :) Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńZapraszam do zgłoszenia przepisu do konkursu: http://sweetandchili.wordpress.com/2013/01/29/pierwszy-konkurs-na-blogu-sweetchili-szalenstwa-podniebienia/