Dawno nie było na blogu surówki. Pewnie dlatego, że ostatnio najczęściej korzystałam z sałaty, pomidorów z ogródka, cebuli i fety. Czasem dorzucałam ogórka czy paprykę i hop na talerz. Dziś naszła mnie ochota na pyszną soczystą surówkę z dynią na słodko z chrupiącymi orzechami i ciekawym akcentem w postaci skórki startej z limonki. Powiem Wam, że było bardzo smacznie. Uwielbiam chrupiące orzechy w surówkach, lubię też połączenie słodko-kwaśne. Jeśli lubicie ciekawe połączenia, zachęcam do spróbowania.
Składniki:
1 szklanka startej na drobnych oczkach dyni
1 średnia marchew
1/2 słodkiego jabłka
3 łyżki orzechów włoskich
1 mały kiść zielonych winogron
1 łyżka soku z limonki (lub z cytryny)
1/2 łyżki skórki otartej z limonki (lub z cytryny)
1/4 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru
Obraną marchew i jabłko zetrzeć na dużych oczkach. Wymieszać ze startą na drobnych oczkach dynią. Dodać sok z limonki, cukier i cynamon. Dorzucić pokrojone winogrona. Orzechy podprażyć na suchej patelni. Wszystko razem połączyć i posypać startą skórką z limonki lub cytryny. Smacznego!
ależ kolorowa miseczka ;) nic tylko wcinać.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie;)
wygląda bardzo fajnie i kolorowo! Jadłam sałatkę z dynią, ale surówki jeszcze nigdy.
OdpowiedzUsuńwoow ciekawe połączenie to fakt! chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń