niedziela, 23 grudnia 2012

Domowa żurawina do mięs, wędlin i serów

Często do pieczonych mięs podaję konfiturę żurawinową. Uwielbiam połączenie soczystej kaczki, indyka lub gęsiny z takim właśnie dodatkiem. Żurawina zrobiona w domu smakuje o niebo lepiej, niż ta sklepowa ze słoika. Świetnie komponuje się także z wędlinami oraz serami. Jednym słowem to uniwersalny, słodki dodatek do świątecznych potraw.


Składniki:
500 g suszonej żurawiny
250 ml soku z żurawiny (niesłodzonego)
500 ml wody
1 pomarańcza
4 łyżki cukru (lub według uznania)
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej 
1/4 łyżeczki imbiru 
4 goździki


Żurawinę zalać ciepłą wodą i odstawić na 2-3 godziny. Dolać sok żurawinowy, dosypać cukier oraz sok wyciśnięty z pomarańczy i goździki. Wszystko gotować do napęcznienia żurawiny i wyparowania 2/3 płynu. Usunąć goździki i wszystko rozdrobnić za pomocą blendera. Przetrzeć przez sito (aby pozbyć się pestek i skórek). Przełożyć do garnka, dodać skórkę startą z pomarańczy, imbir, chili, gałkę muszkatołową i cynamon. Smażyć na wolnym ogniu ciągle mieszając przez około 10-15 minut do zgęstnienia i połączenia się smaków. Przed podaniem wystudzić. Można przechowywać w czystym słoiku w lodówce do tygodnia. Smacznego!

2 komentarze:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...