Owsiankę mogłabym jeść codziennie :) Uwielbiam ją chyba pod każdą postacią. Jest pożywna, zdrowa i ma nieograniczoną ilość wariantów smakowych. Jeśli rano brakuje mi czasu, dzień wcześniej, wieczorem zalewam płatki mlekiem i wstawiam do lodówki, rano tylko podgrzewam i dorzucam ulubione dodatki. Przygotowanie takiego śniadania zajmuje chwilę, nie ma więc wymówek, aby pominąć ten najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Zajadajcie owsianki na zdrowie :)
Składniki:
250 ml mleka 1,5 %
4 łyżki płatków owsianych górskich
1 łyżka otrębów pszennych
1/2 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżeczka płynnego miodu lub ksylitolu
1/2 szklanki malin
W rondelku podgrzać mleko, dodać płatki, wiórki i otręby. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 3-5 minut do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, przelać do miski, dosłodzić miodem lub ksylitolem. Na wierzchu ułożyć maliny. Smacznego!
Rady: W wersji ekspresowej owsiankę można także przygotować w kuchence mikrofalowej podgrzewając na najwyższej mocy przez ok. 2 minuty.
Jeśli wolicie bardziej wytrawny smak owsianki, możecie zrezygnować z dodatku miodu lub ksylitolu.
Uwielbiam owsiankę bardzo często jem ją na śniadanie.
OdpowiedzUsuńZ malinka to rarytas :) Pychotka.