niedziela, 18 października 2015

Fit ciasteczka z płatków owsianych (bez mąki, jajek, cukru i tłuszczu)

Nie za słodkie i bardzo smaczne ciasteczka z płatków owsianych i banana, z dodatkiem ziaren to idealna propozycja na zdrową przekąskę do szkoły czy pracy. Takie ciastka świetnie smakują z kubkiem ciepłego mleka lub gorącą kawą z aromatycznymi, jesiennymi przyprawami. Przygotowanie ich zajmuje chwilę, nie wymaga specjalnych umiejętności, więc z powodzeniem możecie zaprosić dzieci do wspólnego pieczenia. To ciastka idealne na drugie śniadanie. A jeśli zdarzy Wam się zaspać, także na pierwsze ;) Ciasteczka te są miękkie i delikatne, a zarazem bardzo aromatyczne, dzięki dodatkowi skórki z pomarańczy. Niebawem planuję upiec wersje na bogato z bakaliami, myślę, że wyjdzie równie smacznie. Zajadajcie na zdrowie! :) 




Składniki (na ok. 9 małych ciasteczek):
100 g płatków owsianych górskich
2 małe banany (masa netto ok. 180 g)
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 łyżeczka miodu
1 łyżka otrębów żytnich
1 łyżka łuskanego słonecznika
1 łyżka ziaren sezamu
1/2 łyżki siemienia lnianego




Banany rozgnieść widelcem na papkę. Dodać startą skórkę z pomarańczy, płatki owsiane, siemię, słonecznik, sezam oraz miód. Wszystko wymieszać do połączenia się składników. Odstawić na ok. 10 minut. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni (grzałka góra-dół). Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Zwilżonymi wodą dłońmi formować małe kulki i delikatnie je spłaszczyć. Ułożyć na papierze. Piec przez około 18-20 minut do zrumienienia. Smacznego! 

Rady: Aby ciastka miały intensywniejszy smak można wcześniej podprażyć płatki owsiane na suchej patelni. 

5 komentarzy:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...