Składniki na ciasto (na dwie pizze o średnicy ok. 26 cm):
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
110 ml ciepłej wody
10 g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
Dodatki:
4 łyżki domowego ketchupu (przepis tutaj)
250 g mozzarelli light
2 duże pieczarki
1 mała czerwona cebula
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
4 łyżki czarnych oliwek
2 garście rukoli
1 łyżeczka suszonego oregano
Z ciepłej wody, drożdży, cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn. Odstawić na ok. 10 minut do podrośnięcia. Mąkę wymieszać ze solą. Dodać podrośnięty zaczyn i oliwę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (ręcznie, w robocie, lub automacie do wypieku chleba). Wierzch ciasta posmarować oliwą. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 1 godzinę. Podrośnięte ciasto podzielić na dwie porcje i rozwałkować na bardzo cienki okrąg. Przenieś na blaszkę do pieczenia posypaną mąką. Posmarować domowym ketchupem. Mozzarellę pokroić na plastry, ułożyć na cieście, dodać pokrojoną w piórka cebulę, pieczarki pokrojone w plasterki, oliwki i odsączone kawałki tuńczyka. Wierzch pizzy posypać oregano. Pizzę wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (dolna grzałka) i piec ok. 15 minut, do czasu aż brzegi się zarumienią a ser rozpuści. Pizzę przed podaniem posypać liśćmi rukoli. Smacznego!
Przypadkiem trafiłem na Twojego Bloga.
OdpowiedzUsuńTak przynajmniej myślałem.
Ale teraz wiem, że to mój głód mnie tu skierował, a raczej myślenie o jedzeniu.
Pizza, pizza!
Chcę jej. :)
Jest masa stron o gotowaniu, ale ... Pani strona jest wyjątkowa i bardzo bliska mojemu sercu. Cieszę się, że tutaj trafiłam. Jestem wiernym fanem Pani przepisów. Strona wspaniała <3 ♡
OdpowiedzUsuńBardzo się ciszę, że często zagląda Pani na mojego bloga :) Życzę smacznych i udanych eksperymentów w kuchni :)
Usuń