sobota, 25 czerwca 2016

Sałatka z "orzeszkami" z ciecierzycy, kuskusem i tuńczykiem

W letnie, gorące dni najlepszym posiłkiem są dla mnie lekkie, ale pożywne sałatki :) Takie, których przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a dodatkowo dostarczają organizmowi sporej dawki energii i witamin. Pomysł na taką pyszną sałatkę zrodził się w mojej głowie kilka dni temu. Chrupiąca, pieczona ciecierzyca, słodkie pomidorki, pożywny tuńczyk i delikatna kasza kuskus połączone na jednym talerzu smakują przepysznie. Koniecznie spróbujcie :)


Składniki (na 2 porcje):
100 g rukoli
1 puszka ciecierzycy Bonduelle
1 łyżka oleju
sól (do smaku)
1/4 łyżeczki słodkiej papryki 
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
1/4 szklanki kaszy kuskus
20 pomidorków koktajlowych
1/2 średniej, czerwonej cebuli
Dressing:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)




Ciecierzycę odsączyć z zalewy i dokładnie osuszyć. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, skropić olejem i posypać solą i papryką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 20 minut, aż ciecierzyca zarumieni się i będzie miała chrupiącą skórkę. Lekko przestudzić. 
Kuskus zalać gorącą, lekko osoloną wodą w proporcji 1:1. Przykryć i odstawić do napęcznienia. Gotową kaszę wystudzić. Na talerzu ułożyć rukolę, pokrojoną w piórka cebulę, odsączonego tuńczyka, pomidorki koktajlowe. Posypać ziarnami ciecierzycy i kuskusem. Składniki dressingu połączyć. Sałatkę polać dressingiem i podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego! 





1 komentarz:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...