Bajecznie kolorowy, pachnący latem, kremowy i rozpływający się w ustach tort jagodowy to prawdziwa uczta dla podniebienia. Wbrew pozorom przygotowanie takiego tortu nie zajmuje dużo czasu, a efekt nie tylko cieszy oko, ale także podniebienie. Krem jagodowy ma zapach lata, jędrne, soczyste owoce nadają mu charakteru, a chrupiąca czekolada oraz listki mięty fantastycznie współgrają z pozostały składnikami. Taki tort zamarzył mi się kilka dni temu. Wizję zrealizowałam, a efektem końcowym musiałam podzielić się z Wami jak najszybciej :)
Składniki:
Biszkopt:
6 dużych jajek (klasy L lub XL 1 szt o
wadze ok. 70 g)
1 niepełna szklanka (200g) cukru
1 szklanka (150 g) mąki tortowej
1/2 szklanki (100g) mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
szczypta soli
Krem jagodowy:
700 ml śmietany 30%
250 g sera mascarpone
4 łyżki cukru pudru
2 opakowania śmietan fixu (opcjonalnie)
90 g białej czekolady
250 g jagód
1 łyżka żelatyny
Poncz:
1/2 szklanki wody
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka domowego ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
100 g malin
100 g truskawek
100 g jagód
100 g czereśni
1 łyżka posiekanej białej czekolady
1 łyżka posiekanej gorzkiej czekolady
Biszkopt: Piekarnik nagrzać do temperatury 170-175 stopni (dolna grzałka).
Dno tortownicy o średnicy ok. 24 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do
pieczenia. Boków nie smarować. Białka oddzielić od żółtek.
Do żółtek dodać proszek do pieczenia i
ocet, roztrzepać trzepaczką do połączenia się składników. Białka ubijać na
sztywno ze szczyptą soli stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie
szklista i sztywna dodać żółtka i zmiksować. Do dobrze ubitych jajek dodać
stopniowo przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy i od
razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35 minut, do suchego patyczka.
Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić i przekroić na 3 blaty.
Krem jagodowy: Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, przestudzić.
Jagody zblendować, do jagód dodać żelatynę i wymieszać. Czekoladę rozpuścić w
kąpieli wodnej, wystudzić do temp. pokojowej. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem
pudrem i śmietan fixem. Dodać serek mascarpone i krótko zmiksować do połączenia
się składników. Dodać rozpuszczoną czekoladę i jagody z żelatyną. Zmiksować do
połączenia się składników.
Wykończenie: Blat biszkoptowy nasączyć ponczem. Krem podzielić na 3 porcje.
Rozsmarować 1 porcję kremu jagodowego. Przykryć drugim blatem. Blat nasączyć
ponczem i wysmarować kolejną porcją kremu. Przykryć trzecim blatem, lekko go
nasączając. Ostatnią porcją kremu wysmarować wierzch i boki tortu. Owoce umyć i
osuszyć. Z truskawek usunąć szypułki, z czereśni pestki. Tort udekorować
owocami, posypać czekoladami i ozdobić listkami świeżej mięty. Tort
wstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin. Smacznego!
To już trzecia moja propozycja zgłoszona do konkursu Akademii Kulinarnej Whirpool, Warszawskiej szkoły gotowania z siedzibą w awangardowej przestrzeni Soho Factory. Akademia obchodzi właśnie swoje 3 urodziny, więc powód do świętowania jest szczególny :) Z tego miejsca chciałabym złożyć gospodarzom tego miejsca: Marco Ghia oraz Emiliano Castagna, najserdeczniejsze życzenia: mnóstwa fantastycznych, kulinarnych inspiracji, niestygnącej pasji, zaangażowania i zapału, do tworzenia kolejnych niesamowitych, kulinarnych dzieł sztuki :)
Wygląda bosko! Sama chętnie zjadłabym kawałek (i to nie jeden) :D
OdpowiedzUsuńBył przepyszny :)
UsuńPrawdziwa dieta i jej sekret
OdpowiedzUsuńA czy mogę ominąć czekoladę w kremie? I czy jagody mogą być mrożone?
OdpowiedzUsuńTak można pominąć dodatek czekolady w kremie, jagody mogą być mrożone :)
UsuńA czy nie jest za slodki i za nudny z serkiem mascarpone
OdpowiedzUsuńOlu,kolor i dekoracja przyciągły mój wzrok.Super pomysł.Gratuluję.Viola.
OdpowiedzUsuńJakie pyszności :D
OdpowiedzUsuń