niedziela, 30 kwietnia 2017

Waniliowy budyń jaglany z truskawkami

Zdrowy deser? Oczywiście! Odkąd pierwszy raz zrobiłem budyń z kaszy jaglanej bardzo często gości na moim stole. To świetna alternatywa dla sklepowych kaszek, puddingów czy serków. Kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz, ceniona głównie ze względu na bogactwo witamin i składników odżywczych oraz walory smakowe. Jest bezglutenowa i lekkostrawna oraz bogata w łatwo przyswajalne białko. Warto sięgać po nią jak najczęściej, gdyż dostarcza organizmowi sporo witamin z grupy B oraz żelazo. Waniliowy budyń z kaszy jest naprawdę pyszny, podany z sosem truskawkowym z kawałkami owoców będzie świetnym, zdrowym deserem zarówno dla dzieci jak i dorosłych.


Składniki (na 2 porcje):
100 g kaszy jaglanej
500 ml mleka (u mnie 0,5%)
2 łyżki płynnego miodu
1 laska wanilii 
szczypta soli
Dodatkowo: 
400 g truskawek 
1/2 łyżki płynnego miodu



Kaszę przepłukać, wsypać do rondelka z grubym dnem. Zalać 350 ml mleka, dodać szczyptę soli i gotować na wolnym ogniu ok. 15-20 minut, do czasu, aż kasza wchłonie całe mleko i zrobi się miękka. W czasie gotowania kaszę kilkukrotnie przemieszać, aby się nie przypaliła. Ugotowaną kaszę lekko przestudzić dodać miód, miąższ z laski wanilii i zmiksować blenderem na bardzo gładki krem, stopniowo dolewając pozostałą porcję mleka. Truskawki umyć, osuszyć i pozbawić szypułek. Kilka truskawek odłożyć do dekoracji, połowę zmiksować z miodem, drugą część rozgnieść widelcem lub drobno pokroić. Truskawki dodać do sosu. W szklankach lub pucharkach układać naprzemiennie porcję truskawek i budyniu. Udekorować truskawkami. Podawać od razu po przygotowaniu lub po wcześniejszym schłodzeniu. Smacznego! 

Rady: Mleko krowie możecie zastąpić mlekiem roślinnym np. migdałowym lub kokosowym.
Gęstość budyniu możecie regulować dodając więcej lub mniej mleka. 
Jeśli planujecie podać deser po wcześniejszym schłodzeniu, należy dodać nieco więcej mleka. Schłodzony budyń będzie miał gęstszą konsystencję. 

4 komentarze:

  1. Wygląda przecudownie! Gdyby jeszcze zamiast miodu pojawił się ksylitol, to byłby zapewne mój faworyt wśród deserów :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć ksylitolu ;) Używam go zamiennie z miodem do wszelakich słodkości ;)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...