niedziela, 11 czerwca 2017

Truskawkowy sernik na zimno

Najprostszy z najprostszych serników z truskawkami jakie znam :) To idealna opcja na pyszny deser dla zabieganych. Mocno truskawkowy, delikatny i kremowy zarazem. Przygotujecie go w nie więcej niż 15 minut + czas potrzebny na stężenie. Sernik najlepiej przygotować ze świeżych truskawek. Jeśli jednak poza sezonem macie ochotę na taki deser, z powodzeniem możecie sięgnąć po truskawki mrożone. Róbcie, próbujcie i komentujcie :) 




Składniki:
1 kg gęstego mielonego sera twarogowego (może być z wiaderka)
250 g cukru pudru (mniej lub więcej, w zależności od słodyczy truskawek)
600 g truskawek
200 ml śmietany 30%
3 czubate łyżki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
200 g truskawek (do dekoracji)
1/2 opakowania okrągłych biszkoptów



Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć biszkoptami. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i przestudzić. Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Truskawki zmiksować za pomocą blendera. Ser przełożyć do miski, dodać cukier puder, śmietanę i ekstrakt z wanilii. Zmiksować do połączenia się składników. Do sera dodać zmiksowane truskawki i połączyć całość. Miksując, cienką strużką wlewać płynną, wystudzoną żelatynę. Masę przelać na biszkopty. Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki. Przed podaniem udekorować truskawkami. Smacznego! 

2 komentarze:

  1. Ooooo...
    Jak na szybko i na pysznie, to coś dla mnie!
    Piękny kolor!
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbuj :) Tak właśnie jest szybko i smacznie :)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...