Składniki (na 2 porcje):
1 średni brokuł
4 jajka na twardo
12 żółtych pomidorków koktajlowych (u mnie paprykowe)
3 łyżki ziaren słonecznika
Sos czosnkowy:
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżeczki majonezu (może być light)
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Brokuła ugotować na półtwardo w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru. Ugotowanego brokuła przelać na sicie zimną wodą. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Składniki sosu połączyć. Na talerzu ułożyć różyczki brokuła, jajka na twardo pokrojone na ćwiartki i przekrojone na połówki pomidorki. Całość polać sosem i posypać uprażonym słonecznikiem. Smacznego!
niezastąpiony sos czosnkowy :) do brokułów jest idealny :)
OdpowiedzUsuń