Uwielbiam kremowe zupy. Są bardzo pożywne i idealnie rozgrzewające. Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym, to jedna z tych kremowych zup, którą mogłabym jeść bez końca. Pikantna i lekko słodka, bardzo aromatyczna i sycąca. Z powodzeniem możecie zabrać ją ze sobą do pracy. Świetnie smakuje solo, z grzankami, groszkiem ptysiowym czy podprażonymi ziarnami słonecznika lub dyni. Koniecznie spróbujcie :)
Składniki:
4 duże kolby kukurydzy
3 średnie ziemniaki
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
1 1/2 litra bulionu warzywnego
200 ml mleka kokosowego
sól (do smaku)
pieprz biały (do smaku)
papryka ostra (do smaku)
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki curry
W garnku rozgrzać olej z masłem, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, curry, ostrą paprykę oraz kurkumę. Całość chwilę przesmażyć. Dodać bulion. Za pomocą ostrego noża odkroić z kolby ziarna kukurydzy. Kukurydzę dodać do zupy. Całość gotować do miękkości składników. Zupę zmiksować z pomocą blendera i przetrzeć przez sito, aby pozbyć się łupin z kukurydzy. Ponownie podgrzać, dodać mleko kokosowe oraz sól i pieprz. Smacznego!
a można z kukurydzy z puszki?
OdpowiedzUsuńTak
OdpowiedzUsuń